PUMSel

PUM Cawangan Selangor

Thursday, Sep 21st

Last update11:34:42 PM GMT

You are here: Fokus Semasa Akidah KEHANCURAN PEMIKIRAN IRSHAD MANJI - ULASAN JAKIM

KEHANCURAN PEMIKIRAN IRSHAD MANJI - ULASAN JAKIM

  • PDF

Baru-baru gempar isu kedatangan seorang wanita berbangsa uganda bernama Irshad Manji yang membawa pemikiran Islam Liberal dan penuh kontrovesi di negara Malaysia. Penulis yang menulis sebuah buku Allah : Kebebasan dan Cinta yang diterbitkan oleh ZI puclication telah membawa pemikiran yang jelas bercanggah dengan Islam.

PUMSEL juga tidak terkecuali mengecam keras kehadiran penulis ini dan menyokong penuh tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), JAKIM, KDN dan pihak berkuasa terhadap buku ini. Masyarakat tertanya-tanya apakah isi kandungan buku tersebut sehingga di cop sebagai penyebar pemikiran sesat dan boleh menyebabkan terpesong dari agama.

PUMSEL ingin panjangkan ulasan dan kajian daripada Alfadhil Ustaz Mohd Aizam Mas'ud, penyelidik cawangan akidah, bahagian penyelidikan, JAKIM yang telah mengkaji dan mengulas buku tersebut untuk memberi gambaran jelas kepada pembaca tentang "pengharaman" buku ini.

LINK - http://www.islam.gov.my/kerancuan-pemikiran-irshad-manji-dalam-bukunya-allah-kebebasan-dan-cinta-0

Insyallah PUMSEL turut akan membahaskan isi kandungan buku ini atas analisa yang akan dikupas oleh Timbalan Pengerusi PUMSEL Al-Fadhil Ustaz Rumaizi Ahmad dalam diskusi Muntada Haraki PUMSEL pada bulan Jun.